 |
   |
|
 |
Metoda integrowanej produkcji malin, !Nauka! Studia i nie tylko, Ogrodnictwo
|
aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Metodyka INTEGROWANEJ PRODUKCJI MALIN Zatwierdził na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zmianami) Adam Zych Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Warszawa, lipiec 2005 r. Zatwierdzam Opracowanie zbiorowe pod kierunkiem mgr Jerzego Mocheckiego Zespół autorów: dr Józef Gwozdecki, dr Jerzy Lisek, doc. dr hab. Barbara H. Łabanowska, dr Beata Meszka, mgr Jerzy Mochecki, doc. dr Waldemar Treder Metodyka: Integrowana Produkcja malin lipiec 2005 r . SPIS TREŚCI WSTĘP.....................................................................................................................................4 I. PRZYGOTOWANIE GLEBY ORAZ ZAKŁADANIE PLANTACJI MALIN............................5 1. Wybór stanowiska ............................................................................................................5 2. Przedplony i zmianowanie................................................................................................5 3. Zabiegi ograniczające występowanie agrofagów .............................................................5 4. Dobór odmian ...................................................................................................................6 5. Sadzenie ..........................................................................................................................6 6. Urządzanie otoczenia uprawy ..........................................................................................7 II. NAWOŻENIE I WAPNOWANIE..........................................................................................7 1. Pobieranie próbek gleby i liści do analiz ..........................................................................7 2. Wapnowanie.....................................................................................................................9 3. Nawożenie mineralne .......................................................................................................9 4. Nawożenie organiczne ...................................................................................................11 5. Nawożenie plantacji w poszczególnych latach...............................................................12 III. REGULOWANIE ZACHWASZCZENIA ...........................................................................13 1. Mechaniczne metody zwalczania chwastów ..................................................................13 2. Chemiczne metody zwalczania chwastów .....................................................................14 IV. PIELĘGNACJA ROŚLIN..................................................................................................15 1. Nawadnianie...................................................................................................................15 2. Ściółkowanie ..................................................................................................................16 3. Prowadzenie i cięcie......................................................................................................17 4. Niszczenie odrostów korzeniowych................................................................................18 V. OCHRONA MALIN PRZED CHOROBAMI .......................................................................18 1. Najważniejsze choroby malin i ich charakterystyka .......................................................18 2. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji .....................................20 3. Sposoby zapobiegania chorobom ..................................................................................20 4. Niechemiczne metody ochrony roślin przed chorobami .................................................20 5. Ochrona chemiczna malin przed chorobami ..................................................................21 VI. OCHRONA MALIN PRZED SZKODNIKAMI ...................................................................21 1. Wykaz szkodników malin i ich charakterystyka ..............................................................21 2. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji .....................................23 3. Niechemiczne metody ochrony malin przed szkodnikami ..............................................24 4. Ochrona chemiczna malin przed szkodnikami ...............................................................24 5. Ochrona pożytecznych stawonogów i ich introdukcja ....................................................24 VII. OGÓLNE ZASADY WYKONYWANIA ANALIZ NA POTRZEBY KONTROLI JAKOŚCI OWOCÓW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI...............................................................24 2 Metodyka: Integrowana Produkcja malin lipiec 2005 r . ZAŁĄCZNIKI..........................................................................................................................26 Załącznik 1. Charakterystyka odmian maliny ....................................................................26 Załącznik 2. Zwalczanie chwastów przed założeniem plantacji i w trakcie jej prowadzenia ......................................................................................................................27 Załącznik 3. Wykaz herbicydów dopuszczonych do stosowania w IP malin .....................28 Załącznik 4. Zwalczanie chemiczne chorób malin ............................................................28 Załącznik 5. Wykaz fungicydów dopuszczonych do stosowania w integrowanej produkcji malin .............................................................................................................29 Załącznik 6. Sposób lustracji plantacji malin i progi zagrożenia przez szkodniki ..............30 Załącznik 7. Ochrona chemiczna malin przed szkodnikami ..............................................32 Załącznik 8. Wykaz środków zoocydów dopuszczonych do stosowania w IP ..................33 3 Metodyka: Integrowana Produkcja malin lipiec 2005 r . WSTĘP Powszechne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych jest jedną z przyczyn degradacji środowiska naturalnego w postaci zanieczyszczenia gleb, wód i powietrza. Wynikające z tego zagrożenia to: − wzrostzachorowalności ludzi na choroby nowotworowe i uczuleniowe, − rozwój ras odpornych szkodników, patogenów i chwastów, − wyniszczanie organizmów pożytecznych, − pojaw wielu gatunków szkodników wtórnych. Problemy te spowodowały, że w wielu rozwiniętych krajach podjęto działania mające na celu minimalizowanie lub zapobieganie tym ujemnym skutkom nadmiernej i często nieracjonalnej chemizacji produkcji rolniczej. Znalazło to wyraz w opracowaniu i intensywnym wprowadzaniu zasad najpierw integrowanej ochrony, a następnie Integrowanej Produkcji (IP). Głównym celem Integrowanej Produkcji jest maksymalne ograniczanie stosowania syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych czy regulatorów wzrostu roślin. Chemiczna ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami czy chwastami, gdy jest to możliwe, powinna być zastępowana metodami alternatywnymi takimi jak: biologiczne, fizyczne i agrotechniczne. Integrowana Produkcja jest to zatem opłacalna produkcja wysokiej jakości między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi. W celu uzyskiwania wysokich i wysokiej jakości plonów, w IP dopuszczalne jest stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin. Niezwykle ważne jest również, aby chemiczne zwalczanie szkodników stosować tylko wówczas, gdy ich liczebność przekracza przyjęty próg szkodliwości. Aby to jednak stwierdzić, konieczne jest systematyczne prowadzenie lustracji pod kątem występowania szkodników, chorób i chwastów – jest to podstawowy element racjonalnej ochrony roślin. Owoce pochodzące z Integrowanej Produkcji są systematycznie kontrolowane na obecność substancji szkodliwych, głównie pozostałości środków ochrony, azotanów oraz metali ciężkich. Każde gospodarstwo winno spełniać również wszelkie zasady Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej. Ważnym elementem IP jest możliwość identyfikacji miejsca pochodzenia certyfikowanego produktu, gdyż każdy z producentów już w trakcie zgłoszenia się do systemu IP otrzymuje swój niepowtarzalny numer ewidencyjny. Przepisy prawne dotyczące Integrowanej Produkcji reguluje ustawa o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 (Dz. U. 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zm.) oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 (Dz. U. 2004 r. Nr 178, poz.1834). Jednostką koordynującą całość systemu Integrowanej Produkcji w Polsce oraz kontrolującą prawidłowość prowadzenia upraw i wydawania certyfikatów jest Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Producent chcąc uzyskać certyfikat IP musi spełnić następujące wymagania: − ukończyć 16-godzinne szkolenie IP, − zgłosić chęć prowadzenia upraw zgodnie z zasadami IP, w najbliższej jednostce Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, − prowadzić produkcję zgodnie z niniejszą metodyką szczegółową (dla określonego gatunku), − prowadzić na bieżąco Notatnik Integrowanej Produkcji, − przejść pozytywne kontrole: Notatnika, gospodarstwa w okresie wegetacji i jakości płodów, − złożyć przed lub w trakcie zbiorów wniosek o wydanie certyfikatu IP. Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym znakiem (logo) Integrowanej Produkcji. Owoce wytwarzane wg zasad Integrowanej Produkcji 4 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl
|
|
 |
Odnośniki
Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.Metody Numeryczne Anna Barcz 2008 Zawodowe, WI ZUT studia, Metody numeryczne, egz, MN Egzamin Zawodowe 2008Marek Ludwicki 2 automatyka i robotyka, Studia, Automatyka i robotykaMetodologia badan Brzezinska, studia, Metodologia badań społecznychMeteorologia i Klimatologia 6 Kondensacja rosa, MOJE STUDIA Toksykologia i Mikrobiologia środowiska (Ochrona Środowiska - dzienne), Meteorologia i klimatologiaMetody Numeryczne Anna Barcz 2008 Zawodowe, STUDIA, WIL PK, Metody numeryczneMarcin spr 2, Studia budownictwo pierwszy rok, Chemia budowlana, Chemia budowlana, Nowy folder (3), Moje sprawozdanieMarshall 2, studia, ekonomia uek, marshallMaria Grzegorzewska, studia, oligo, oligoMc Kenzie, pielęgniarstwo, studia pielęgniarstwoMarcin - Program Nauczania z Dydaktyki, STUDIA, Dydaktyka
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pllovejb.pev.pl
|
|
|
 |
Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.
|
|
|
|