aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Mazurek kruchy z pianką
Składniki:
ciasto:
25 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj
20 dag dżemu śliwkowego do przełożenia
masa:
5 białek
20 dag cukru
opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
do dekoracji:
10 dag łuskanych orzechów włoskich
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Teraz dobrze zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkości), podnosząc jego brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód posmaruj dżemem.
Przygotuj masę: z białek ubij sztywną pianę, dodając cukier i cukier wanilinowy, wyłóż ją na posmarowany dżemem spód i posyp posiekanymi orzechami. Mazurek wstaw do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i piecz, aż piana się zrumieni.
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl