aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Mazurek czekoladowy
Składniki:
ciasto:
60 dag mąki
3 żółtka
szklanka śmietany
25 dag masła
10 dag cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
po pół szklanki mleka i cukru
12 dag masła
półtorej szklanki mleka w proszku
3 łyżki czekolady w proszku
do dekoracji:
bakalie lub łuskane orzechy
Wyrób kruche ciasto z żółtek, śmietany, masła i cukru, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj je na grubość około 2 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blasze (jedna duża lub dwie małe), starannie wylep 2-3-centymetrowe brzegi. Piecz w gorącym piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw, by ostygło.
Przygotuj polewę: mleko, cukier, masło i czekoladę zagotuj. Teraz odstaw garnek z ognia i dodaj przesiane przez sito mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Mazurek udekoruj bakaliami lub łuskanymi orzechami.
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl