aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ] PRACA KONTROLNA SŁUCHACZ: Roksana Gdulska SZKOŁA: Szkoła Policealna dla dorosłych „Copernicus”, oddział Katowice KIERUNEK: Technik Weterynarii SEMESTR: II PRZEDMIOT: Diagnostyka chorób zwierząt PROWADZĄCY: Przemysław Gacławski TEMAT: Metody badania treści żwacza 1 Mówi się „Krowa jest zwierzęciem posiadającym 4 żołądki”. Poniekąd jest to trafne stwierdzenie, choć powinno zostać sprecyzowane. U krowy i pozostałych przeżuwaczy występuje żołądek wielokomorowy. Oznacza to, że składa się on z 4 komór (tzw. przed żołądków): żwacza, czepca, ksiąg i trawieńca. Żwacz (łac. rumen) stanowi pierwsza i największą komorę żołądka. TOPOGRAFIA: Żwacz zajmuje całą lewą połowę jamy brzusznej. Łączy się z czepcem ujściem żwaczowo - czepcowym przechodząc swoją tylną częścią do prawej połowy jamy brzusznej. KSZTAŁT: duży, spłaszczony, workowaty, podzielony na części przez bruzdy i rowki WYŚCIÓŁKA: brodawkowata błona śluzowa ZADANIE ŻWACZA: Pobierany przez bydło pokarm dzięki czynnościom skurczowym z czepca dociera do żwacza gdzie ulega wstępnej maceracji (łac. maceratio - rozmoczenie) po czym wrócić do jamy ustnej by w czasie przeżuwania ulec rozdrobnieniu. BADANIE ŻWACZA I JEGO TREŚCI: Służy ono diagnozowaniu niestrawności pierwotnej. Natomiast badanie treści żwacza pomaga w rozpoznaniu rodzaju niestrawności, wykryciu zaburzeń w treści żwacza i ich natężeniu. Pobieranie treści żwacza: - Sonda metalowa z końcówką Więckowskiego - Zagłębnik Hauptnera połączony z pompą ssącą Oznaczenia wykonywane w treści żwacza: Właściwości fizyczne Zapach: Prawidłowy – woń aromatyczna, zależna od rodzaju skarmianej paszy ● Kwaśny – niestrawność kwaśna (nadmiar węglowodanów w paszy) ● Amoniakalny – niestrawność zasadowa (nadmiar białka, mocznika) ● Gnilny – procesy gnilne lub martwicze w żwaczu 2 Barwa: Prawidłowa – zależna od rodzaju karmy ● Zielona – żywienie pastwiskowe ● Zielonkawa – kiszonki ● Żółtobrunatna – słoma, kiszonki ● Szara – wysłodki, wywar, otreby Konsystencja – oceniana podczas przelewania treści z naczynia do naczynia Prawidłowo – płynna, w małym stopniu lepka ● Silnie ciągliwa – domieszka śliny, w czasie sondowania ● Pienista – wzdęcie żwacza ● Zbyt płynna – mała aktywność procesów trawiennych Szybkość opadania i podpływania cząstek stałych – drobne i ciężkie cząstki opadają, cząstki grubsze, włókniste wypływają na powierzchnie. Wlewamy treść do 100 ml cylindra i liczymy czas od momentu wlania do końca opadania i wypływania Norma – 5 – 10 min (bezpośrednio po nakarmieniu 3 min) Właściwości chemiczne: Odczyn (pH) płynnej treści – badamy za pomocą pehametru lub pasków wskaźnikowych Norma 6,1 – 7,4 ● Kwaśny – bezpośrednio po spożyciu kiszonek, niestrawność kwaśna ● Zasadowy (wysoki wskaźnik) – niestrawność zasadowa, gnicie w żwaczu Próba na redukcję azotynów – drobnoustroje żwacza redukują azotany zawarte w paszy roślinnej do azotynów, a następnie do amoniaku. Próba ma na celu wykazanie aktywności drobnoustrojów . Prawidłowo : 3 ● W 1 probówce po 5 – 10 min ● W 2 probówce po 20 min ● W 3 probówce po 30 min ● Przedłużenie czasu – niestrawność, głód, ● Skrócenie czasu – pasza zielona, niestrawność z objawami wzdęcia i gnicia w żwaczu Ocena żywotności wymoczków metodą orientacyjną wg Halteniusa – na podgrzane szkiełko podstawowe nakładamy krople płynnej treści i oglądamy pod mikroskopem ● Żywotność I stopnia – liczne, żywe wymoczki, brak martwych ● Żywotność II stopnia – liczne, mało ruchliwe wymoczki, liczne martwe ● Żywotność III stopnia – średnio liczne, słabo ruchliwe wymoczki, liczne martwe ● Żywotność IV stopnia – pojedyncze lub nieliczne, słabo ruchliwe wymoczki, liczne martwe ● Żywotność V stopnia – pojedyncze martwe wymoczki Oznaczanie liczby wymoczków – do liczenia niezbędny jest mikroskop, komora Fuchsa – Rosenthala – żywotność i liczba wymoczków odzwierciedla stan równowagi środowiska w żwaczu Norma – 600 – 800 tys/1 ml Najszybciej giną wymoczki duże, później w miarę nasilania się procesów chorobowych giną średnie i małe W niestrawności mogą zamierać wszystkie wymoczki 4 Bibliografia: 1. Pilarski Waldemar, Koźniewski Stanisław „Anatomia i Fizjologia zwierząt” PWRiL, Warszawa 1974 2. Milart Zbigniew, „Anatomia Topograficzna Zwierząt Domowych” PWRiL, Warszawa 1998 3. Nicpoń Józef „Badania kliniczne w diagnostyce chorób wewnętrznych zwierząt domowych” AXA, Warszawa 2003 4. Blood D.C. „Poradnik lekarza weterynarii” Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1994 5. Pietrzak M. Gołębiowska M. „Hodowla Zwierząt” Tom 1 PWRiL, Warszawa 1996 5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl
|
|
 |
Odnośniki
Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.mc kenzie-art, Metody specjalne, Mc KenzieMello Anthony de - Wezwanie do miłości, metody, Anthony de MelloMetody badań ognioodporności materiałów budowlanych. Walas Grzegorz, Studia, studia mgr I semestr, I sem, 1 semestr II stopien, brylskaMarzena Mieszkowicz - ZADANIA - ZASADY - METODY. Rewalidacja dzieci upośledzonych umysłowo, pedagogika, Pedagogika(1), Pedagogika specjalna, ArtykułyMetody badan ATRAKCJI TURYSTYCZNYCH zYGMUNT kRUCZEK, turystyka, Turystyka, Hotelarstwo, Rekreacja, itpMetody biernego wykorzystania energii promieniowania słonecznego - Ewa Klimczak, Ochrona Środowiska, semestr V, Racjonalne Gospodarowanie Energią, prezentacje RGEMacomber Debbie - Siostry z Orcard Valley 03 - Nora, serie, Siostry z Orcard ValleyMcMahon Barbara - Siostry Beaufort 03 - Georgia slodka Georgia, Henrieta 3, Siostry BeaufortMetcalfe Josie - Rodzina Ffrenchów 03 - Rodzina ze snu, Henrieta 3, Rodzina FfrenchowMcKenzie - calosc, SUM FIZJO, II semestr, metody teraputyczne, mckenzie
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plexopolandff.htw.pl
|