aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ocena czynników wpływających na zmiany jakościowe przechowywanych towarów.
Marzena Chojnacka
Bydgoska Szkoła Wyższa
Logistyka sem. IV
Jakość towaru- zespół cech towaru decydujących o jego atrakcyjności dla konsumenta, zapewniających zaspokojenie potrzeb konsumenta, zagwarantowana normami lub innymi przepisami.
Czynniki decydujące o jakości towaru
Cechy przyrodniczo - techniczne
¾ stan powierzchni
¾ wymiary geometryczne
¾ właściwości fizyczne (prędkość, twardość elastyczność, moc)
¾ właściwości chemiczne(kwasowość, podatność na rdzewienie)
¾ właściwości biologiczne (dotyczy artykułów żywnościowych nieprzetworzonych)
Cechy ekonomiczne
¾ koszty nabycia
¾ koszty eksploatacji
Cechy estetyczne
¾ wygląd
¾ zgodność wymogami mody
¾ staranność wykonania
¾ estetyka opakowania
¾ kompozycje kolorystyczne
¾ kształt
Cechy użytkowe
¾ niezawodność
¾ funkcjonalność
¾ trwałość
¾ bezpieczeństwo użytkowania
¾ nowoczesność
¾ naprawialność
¾ żywotność
Cechy ergonomiczne
¾ dostosowanie produktu do cech człowieka
¾ bezpieczeństwo użytkowania
¾ wygoda w eksploatacji
Cechy ekologiczne
¾ wzajemne relacje produktu i środowiska naturalnego (zużycie surowców, odpady produkcyjne i konsumpcyjne)
Zasady przechowywania towarów:
· Rozmieścić towary według asortymentu i masy biorąc pod uwagę kształt i objętość . Składować w odpowiedni sposób w zależności od rodzaju i wielkości towaru na paletach , regalach luzem lub w pojemnikach . Chronić przed uszkodzeniami , deformacją . W magazynie utrzymywać porządek , gdyż pozwala to na szybkie odnalezienie poszukiwanego towaru oraz umożliwia sprawniejszą wymianę zapasów.
· Zapewnić wymagane warunki przechowywania aby zabezpieczyć przed utratą wartości użytkowych, zepsuciem, uszkodzeniem albo zniszczeniem towaru lub opakowania. Należy utrzymywać odpowiednią temperaturę i wilgotność , chronić przed nasłonecznieniem.
· Zabezpieczyć towary przed szkodnikami stosując różne metody zwalczania.
· Utrzymywać higienę pomieszczeń , dezynfekując i dbając o czystość magazynów. Instytucje uprawnione do kontroli: Państwowa Inspekcja Handlowa , oraz inspektorzy sanitarni.
· Dbać o bezpieczeństwo pracy pracowników obsługujących magazyny.
· Zapewnić dostępność do towarów i prawidłową rotację zapasów
· Sprawdzać oznaczenia na opakowaniach , magazynier powinien prawidłowo interpretować znaki towarowe, manipulacyjne , które informują o sposobie obchodzenia się z opakowaniem.
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl