aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
23.października 2005
OBSŁUGA GOŚCI W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII
Zespół recepcyjny w hotelu:
l
Zasada trójkąta w usytuowaniulWejścia główne
Lady recepcyjne
Ciągi komunikacyjne
l
Zespół recepcyjny powinien być łatwo dostępny i zauważalny od samego wejścia.l
Co posiada zespół recepcyjny?
· Odpowiednie oświetlenie
· Informacje wizualne
· Charakterystyczne umeblowanie
Wyposażenie recepcji:
· Monitory komputerowe i drukarki
· Kasy fiskalne
· Szuflady kasjerskie ( schowane w ladzie)
· Terminale elektroniczne do kart kredytowych
· Minimum dwa połączenia telefoniczne-jedna linia faxowa
· Sejfy hotelowe
· Zegar
· Stelaże na półki
· Foldery hotelowe
· Tablica informacyjna
· Informacja o cenach świadczonych usług
· Informacja o walutach-tablica kursowa
· Informacja o akceptowanych kartach kredytowych
· Materiały informacyjne i pomocnicze-wykaz punktów zakładowych
· Aktualne książki telefoniczne
· Adresy przychodni lekarskich
· Prasa z prognozą pogody
· Plan miasta i mapa samochodowa Polski
Lada recepcyjna:
-wysokość lady od strony gościa 105cm-110cm, szerokość 50cm
-wysokość lady od strony pracownika 80cm-85cm, szerokość 60cm-70cm
-wysokość lady dla osób niepełnosprawnych 80cm-85cm, szerokość 90cm
Funkcjonowanie recepcji i obsługa gości:
-recepcja jest czynna 24 godziny na dobę
-w recepcji musi być co najmniej jeden pracownik
Recepcja świadczy usługi:
-przyjęcie i zameldowanie gości
-współpraca ze służbą parterową w zakresie obsługi: bagażowe, przechowywanie bagażu oraz ze służbą pięter w zakresie koordynacji pokoi
-budzenie
-usługi telekomunikacyjne
-spełnianie dodatkowych oczekiwań, życzeń gości
-wydawanie faktur i przyjmowanie należności za usługi hotelowe
-przyjmowanie rezerwacji
-dokonywanie rezerwacji na życzenie gości w innych hotelach
-wszystkie osoby pracujące w recepcji powinny potrafić wykonywać wszystkie czynności związane z obsługą gościa od momentu rezerwacji do chwili wyjazdu
-recepcjonista powinien wykonywać swoje obowiązki na stojąco
(90% to kontakt wzrokowy)
-recepcjonista powinien znać i polecać usługi świadczone przez hotel
-recepcjonista powinien wykazywać zainteresowanie sprawami zgłoszonymi przez gościa
-w każdej sytuacji zachować takt, nie podnosić głosu
-mając na względzie bezpieczeństwo, prywatność i ochronę prywatną danych osobowych gościa nie powinien udostępniać numeru pokoju oraz innych danych o gościu osobom trzecim-obcym chyba ,że gość zostawi dyspozycję (sam o to poprosi)
-wydawać klucz, kartę do pokoju tylko za okazaniem przez gościa jego karty pobytu
-w trakcie obsługi gościa recepcjonista nie może być proszony do telefonu (do rozmowy prywatnej)-tylko w przypadku losowych zdarzeń
-w miejscu i czasie pracy zabronione jest prowadzenie rozmów prywatnych i przyjmowanie wizyt
-niedopuszczalne jest picie, jedzenie, rzucie gumy, palenie w recepcji
Wiedza recepcjonisty:
l
Jak postępować w przypadku pożaru lub innego zagrożeniall
Udzielanie pomocy w nagłych wypadkachll
Jaka będzie pogoda w danym dniull
Jakie imprezy będą organizowane w hotelu w danym dniul
WALK IN gość, który nie miał rezerwacji tzw. z ulicy
SOMMELIER arystokrata wśród barmanów i kelnerów (doskonale zna się na napojach alkoholowych-specjalizuje się w dobieraniu alkoholi do potraw)
F&B/ FOOD & BEVERAGE (napoje) informacja dla działu gastronomii
FP/ FUL PACTION śniadania, obiady, kolacje
HP/ HALFT PACTION śniadanie + obiad lub kolacja
B&B BED & BREAKFAST łóżko i śniadanie
EP łóżko
PAY TV płatny kanał telewizyjny
5.listopada 2005
Reception desk recepcja
How can I assist you?
How can I help you?
How may I help you?
AVAIBLE wolne pokoje do sprzedaży
Standard room
Execuitue room pokój o podwyższonym standardzie
Apartament
Doubleroom
Single room
Ex-bed dodatkowe łóżko
A vacand wolne, dostępne do sprzedaży pokoje
To book – to reserve
20.listopada 2005
Specjalnie dla VIPA wstawiamy do pokoju kosz z owocami (sztućce do owoców), ładnie zapakowane cukierki, w łazience szlafrok i ciapy kąpielowe.
Przyjmowanie zlecenia na budzenie i wykonywanie go:
-potwierdzam przyjęcie zlecenia
-6 sygnałów
-ponowić budzenie za 15 minut
Included - włączone śniadanie
Excluded – wyłączone śniadanie
RR=room rate – cena pokoju na ladzie recepcyjnej (bez żadnych upustów)
Kiedy gość może oczekiwać upustu?
Gdy:
-trzeba zrekompensować stratę
-gość dostał niższą usługę niż oczekiwał
-jest to stały gość
Czym powinna dysponować recepcja jeśli nie może udzielić rabatu?
-małe upominki z logo firmy np. długopisy, breloczki, zapalniczki
Mini bar mała lodówka w pokoju z napojami, nie wliczona w cenę hotelu:
Woda, soki, dobry alkohol, papierosy, batony, paluszki
-dodatkowy koszt, który ponosi gość
-mini barek uzupełnia służba pięter
USŁUGI TELEKOMUNIKACYJNE. ŁĄCZENIE ROZMÓW.
20th November 2005 (two thausend five)
HOTEL ON THE LINE usługi telekomunikacyjne przez telefon
DEPARTMENTS oddziały
HOUSEKEEPING służba pięter
RECEPTION/FRONT OFFICE recepcja
FRONT DESK lada recepcyjna
MAINTENANCE dział techniczny
SALES dział sprzedaży
GENERAL MANAGER dyrektor hotelu
MARKETING
FOOD & BEVERAGE jedzenie i picie / gastronomia
ACCOUNTING księgowość
“ EAST OR WEST HOME IS BEST.”
PLEASE, CONNECT ME WITH THE … DEPARTMENT.
PLEASE, PUT ME THROUGH TO THE … DEPARTMENT.
Proszę połączyć mnie z działem…
Yes, of course sir/madam I connect you / I put you through.
I’m connecting you / I’m putting you through.
Tak, oczywiście łączę panią / pana .
Please, wait a moment.
Please, be so kind to wait a moment / Please, hold the line for a moment.
Proszę chwileczkę poczekać.
I’m sorry / I regret / but the number is busy / engaged at this moment
Przykro mi, ale ten numer jest zajęty.
I;m sorry, but there is no answer (from the room)
I’m sorry, but no one is answering in the room.
Przykro mi ale nikt nie odpowiada.
May I take a massage for Mr. Brown?
Would you like to leave a massage for Mr. Brown?
Czy mogę przekazać / zostawić wiadomość?
Yes, of course. I will pass (podać) the message to Mr. Brown.
I will make sure (upewnić się) that Mr. Brown get the message.
I will see (zobaczę) that Mr. Brown get the message.
Tak, oczywiście przekażę wiadomość.
I’m sorry / I regret but all the lines are busy at this moment.
Przykro mi, ale wszystkie linie są zajęte.
Would you like to wait for a moment?
Could you please wait for a moment?
Czy może pan / pani chwileczkę zaczekać?
Would you like (me) to try again in few minutes?
Czy chciałaby pani zaczekać, czy spróbuje pani za kilka minut?
Tel. Zewnętrzny:
„Dzień dobry, hotel Victoria, Agnieszka Rokita, w czym mogę pomóc?”
Tel. Wewnętrzny:
„Dzień dobry, recepcja/dział handlowy, Agnieszka Rokita, w czym mogę pomóc?”
Can I help you?
Good morning,
Good afternoon
Good evening
RECEPCJA, PERSONEL - WYGLĄD ZEWNĘTRZNY, UBRANIA SŁUŻBOWE.
l
Wysoka kultura osobista- bycie pomocnym dla gościa.ll
Uśmiech, fachowość i gościnność (60% to kontakt wzrokowy).ll
Elegancki, schludny, zadbany, dobrze utrzymane ręce i włosy.ll
Mężczyźni-krótkie włosy, ogoleni, a kobiety-upięte włosy, skromny makijaż i biżuteria- nie używać jaskrawego lakieru do paznokci.ll
Obuwie ciemne, skórzane, nie dopuszcza się obuwia typu sandałyll
Stroje służbowe powinny być jednolite: kobiety-bluzka, spódnica, żakiet, l mężczyźni-garnitur, koszula i krawat. Forma, krój i kolorystyka musi być elegancka prostolinijna
IDENTYFIKATORY- imię i nazwisko pracownika, stanowisko, również praktykanci powinni posiadać identyfikatory (Inter lub praktykant)
GASTRONOMIA
I. Cele stawiane działom gastronomii hotelowej:
l
lZaoferowanie szerokiego wachlarza usług w zakresie obsługi gościa lub grup (konferencyjnych lub turystycznych)llZindywidualizowany sposób traktowania gościllOferowanie usług na wysokim poziomie w celu pozyskania stałych klientówllKreowanie nowych wzorców kulinarnych, estetycznych i kulturowychllAnalizowanie i uaktualnianie ofertllMaks...ll[ Pobierz całość w formacie PDF ]zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl