Photo Rating Website
Strona początkowa Mateusz, Nowakowski, Bóg, Nauka
Maria Brzozowska-OBSŁUGA GOŚCI W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII, BHP, HCCP oraz GHP i GMP, HCCP oraz GHP i GMP, Towaroznawstwo produktów spożywczych

aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa [ Pobierz całość w formacie PDF ]

23.października 2005

 

OBSŁUGA GOŚCI W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII

 

Zespół recepcyjny w hotelu:

lZasada trójkąta w usytuowaniul

Wejścia główne

Lady recepcyjne

Ciągi komunikacyjne

lZespół recepcyjny powinien być łatwo dostępny i zauważalny od samego wejścia.l

 

Co posiada zespół recepcyjny?

·         Odpowiednie oświetlenie

·         Informacje wizualne

·         Charakterystyczne umeblowanie

 

Wyposażenie recepcji:

·         Monitory komputerowe i drukarki

·         Kasy fiskalne

·         Szuflady kasjerskie ( schowane w ladzie)

·         Terminale  elektroniczne do kart kredytowych

·         Minimum dwa połączenia telefoniczne-jedna linia faxowa

·         Sejfy hotelowe

·         Zegar

·         Stelaże na półki

·         Foldery hotelowe

·         Tablica informacyjna

·         Informacja o cenach świadczonych usług

·         Informacja o walutach-tablica kursowa

·         Informacja o akceptowanych kartach kredytowych

·         Materiały informacyjne i pomocnicze-wykaz punktów zakładowych

·         Aktualne książki telefoniczne

·         Adresy przychodni lekarskich

·         Prasa z prognozą pogody

·         Plan miasta i mapa samochodowa Polski

 

Lada recepcyjna:

-wysokość lady od strony gościa 105cm-110cm, szerokość 50cm

-wysokość lady od strony pracownika 80cm-85cm, szerokość 60cm-70cm

-wysokość lady dla osób niepełnosprawnych 80cm-85cm, szerokość 90cm

 

Funkcjonowanie recepcji i obsługa gości:

-recepcja jest czynna 24 godziny na dobę

-w recepcji musi być co najmniej jeden pracownik

        

Recepcja  świadczy usługi:

-przyjęcie i zameldowanie gości

-współpraca ze służbą parterową w zakresie obsługi: bagażowe, przechowywanie bagażu oraz ze służbą pięter w zakresie koordynacji pokoi

-budzenie

-usługi telekomunikacyjne

-spełnianie dodatkowych oczekiwań, życzeń gości

-wydawanie faktur i przyjmowanie należności za usługi hotelowe

-przyjmowanie rezerwacji

-dokonywanie rezerwacji na życzenie gości w innych hotelach

-wszystkie osoby pracujące w recepcji powinny potrafić wykonywać wszystkie czynności związane z obsługą gościa od momentu rezerwacji do chwili wyjazdu

-recepcjonista powinien wykonywać swoje obowiązki na stojąco

(90% to kontakt wzrokowy)

-recepcjonista powinien znać i polecać  usługi świadczone przez hotel

-recepcjonista powinien wykazywać zainteresowanie sprawami zgłoszonymi przez gościa

-w każdej sytuacji zachować takt, nie podnosić głosu

-mając na względzie bezpieczeństwo, prywatność i ochronę prywatną danych osobowych gościa nie powinien udostępniać numeru pokoju oraz innych danych o gościu osobom trzecim-obcym chyba ,że gość zostawi dyspozycję (sam o to poprosi)

-wydawać klucz, kartę do pokoju tylko za okazaniem    przez gościa jego karty pobytu

-w trakcie obsługi gościa recepcjonista nie może być proszony do telefonu (do rozmowy prywatnej)-tylko w przypadku losowych zdarzeń

-w miejscu i czasie pracy zabronione jest prowadzenie rozmów prywatnych i przyjmowanie wizyt

-niedopuszczalne jest picie, jedzenie, rzucie gumy, palenie w recepcji

 

Wiedza recepcjonisty:

lJak postępować w przypadku pożaru lub innego zagrożeniallUdzielanie pomocy w nagłych wypadkachllJaka będzie pogoda w danym dniullJakie imprezy będą organizowane  w hotelu w danym dniul

 

 

WALK IN gość, który nie miał rezerwacji tzw. z ulicy

SOMMELIER arystokrata wśród barmanów i kelnerów (doskonale zna się na napojach alkoholowych-specjalizuje się w dobieraniu alkoholi do potraw)

F&B/ FOOD & BEVERAGE (napoje) informacja dla działu gastronomii

FP/ FUL PACTION śniadania, obiady, kolacje

HP/ HALFT PACTION śniadanie + obiad lub kolacja

B&B BED & BREAKFAST łóżko i śniadanie

EP łóżko

PAY TV płatny kanał telewizyjny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.listopada 2005

 

 

Reception desk recepcja

 

How can I assist you?

How can I help you?

How may I help you?

AVAIBLE wolne pokoje do sprzedaży

Standard room

Execuitue room pokój o podwyższonym standardzie

Apartament

Doubleroom

Single room

Ex-bed dodatkowe łóżko

A vacand wolne, dostępne do sprzedaży pokoje

To book – to reserve

 

 

20.listopada 2005

 

Specjalnie dla VIPA wstawiamy do pokoju kosz z owocami (sztućce do owoców), ładnie zapakowane cukierki, w łazience szlafrok i ciapy kąpielowe.

 

Przyjmowanie zlecenia na budzenie i wykonywanie go:

-potwierdzam przyjęcie zlecenia

-6 sygnałów

-ponowić budzenie za 15 minut

 

Included - włączone śniadanie

Excluded – wyłączone śniadanie

RR=room rate – cena pokoju na ladzie recepcyjnej (bez żadnych upustów)

 

 

Kiedy gość może oczekiwać upustu?

Gdy:

-trzeba zrekompensować stratę

-gość dostał niższą usługę niż oczekiwał

-jest to stały gość

Czym powinna dysponować recepcja jeśli nie może udzielić rabatu?

-małe upominki z logo firmy np. długopisy, breloczki, zapalniczki

Mini bar mała lodówka w pokoju z napojami, nie wliczona w cenę hotelu:

Woda, soki, dobry alkohol, papierosy, batony, paluszki

-dodatkowy koszt, który ponosi gość

-mini barek uzupełnia służba pięter

 

USŁUGI TELEKOMUNIKACYJNE. ŁĄCZENIE ROZMÓW.

 

20th November 2005 (two thausend five)

 

HOTEL ON THE LINE  usługi telekomunikacyjne przez telefon

DEPARTMENTS  oddziały

HOUSEKEEPING  służba pięter

RECEPTION/FRONT OFFICE  recepcja

FRONT DESK  lada recepcyjna

MAINTENANCE  dział techniczny

SALES  dział sprzedaży

GENERAL MANAGER  dyrektor hotelu

MARKETING

FOOD & BEVERAGE  jedzenie i picie / gastronomia

ACCOUNTING  księgowość

 

 

 

 

 

 

 

“ EAST   OR   WEST   HOME   IS   BEST.”

 

PLEASE, CONNECT  ME  WITH  THE  …  DEPARTMENT.

PLEASE,  PUT  ME  THROUGH  TO  THE  …  DEPARTMENT.

Proszę połączyć mnie z działem…

  

Yes, of course sir/madam I connect you / I put you through.

I’m connecting you / I’m putting you through.

Tak, oczywiście łączę panią / pana .

 

Please, wait a moment.

Please, be so kind to wait a moment /  Please, hold the line for a moment.

Proszę chwileczkę poczekać.

 

I’m sorry / I regret / but the number is busy / engaged at this moment

Przykro mi, ale ten numer jest zajęty.

 

I;m sorry, but there is no answer (from the room)

I’m sorry, but no one is answering in the room.

Przykro mi ale nikt nie odpowiada.

 

May I take  a  massage for Mr. Brown?

Would you like to leave a massage for Mr. Brown?

Czy mogę przekazać / zostawić wiadomość?

 

Yes, of course. I will pass (podać) the message to Mr. Brown.

I will make sure (upewnić się) that Mr. Brown get the message.

I will see (zobaczę) that Mr. Brown get the message.

Tak, oczywiście przekażę wiadomość.

 

I’m sorry / I regret but all the lines are busy at this moment.

Przykro mi, ale wszystkie linie są zajęte.

 

 

Would you like to wait for a moment?

Could you please wait for a moment?

Czy może pan / pani chwileczkę zaczekać?

 

Would you like (me) to try again in few minutes?

Czy chciałaby pani zaczekać, czy spróbuje pani za kilka minut?

 

Tel. Zewnętrzny:

„Dzień dobry, hotel Victoria, Agnieszka Rokita, w czym mogę pomóc?”

Tel. Wewnętrzny:

„Dzień dobry, recepcja/dział handlowy, Agnieszka Rokita, w czym mogę pomóc?”

 

Can I help you?

Good morning,

Good afternoon

Good evening

 

RECEPCJA, PERSONEL - WYGLĄD ZEWNĘTRZNY, UBRANIA SŁUŻBOWE.

 

lWysoka kultura osobista- bycie pomocnym dla gościa.llUśmiech, fachowość i gościnność (60% to kontakt wzrokowy).llElegancki, schludny, zadbany, dobrze utrzymane ręce i włosy.llMężczyźni-krótkie włosy, ogoleni, a kobiety-upięte włosy, skromny makijaż i biżuteria- nie używać jaskrawego lakieru do paznokci.llObuwie ciemne, skórzane, nie dopuszcza się obuwia typu sandałyllStroje służbowe powinny być jednolite: kobiety-bluzka, spódnica, żakiet, l

            mężczyźni-garnitur, koszula i krawat. Forma, krój i kolorystyka musi być elegancka                                                    prostolinijna

 

IDENTYFIKATORY- imię i nazwisko pracownika, stanowisko, również praktykanci powinni posiadać identyfikatory (Inter lub praktykant)

 

 

 

GASTRONOMIA

I. Cele stawiane działom gastronomii hotelowej:

 

llZaoferowanie szerokiego wachlarza usług w zakresie obsługi gościa lub grup (konferencyjnych lub turystycznych)llZindywidualizowany sposób traktowania gościllOferowanie usług na wysokim poziomie w celu pozyskania stałych klientówllKreowanie nowych wzorców kulinarnych, estetycznych i kulturowychllAnalizowanie i uaktualnianie ofertllMaks...ll[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl
  • Odnośniki
    Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.
    Maria Pawlikowska - Jasnorzewska, Dwudziestolecie międzywojenne, Lektury, lektury, Pawlikowska - Jasnorzewska
    Maria Konopnicka - O krasnoludkach i sierotce Marysi (tekst), 2 PRZEDSZKOLE, O krasnoludkach i sierotce marysi
    Maria Montessori i jej system wychowania przedszkolnego, Pedagogika EPiW, Pedagogika przedszkolna
    Maria Dąbrowska - Noce i dnie(1), Dwudziestolecie międzywojenne, Lektury, lektury, Dąbrowska
    Maria kielar-turska, psychologia rozwojowa, Psychologia rozwojowa dzieci i młodzieży
    Maria Janion - Kiedy wampir się skrada, Polonistyka, Teoria literatury, teoria-literatury
    Maria Mrukot. Kosmetologia. Książka, ZDROWIE-MEDYCYNA (HASŁO-112233), Medycyna, Kosmetologia
    Maria - Joe Dassin, karafun song, Karaoke, Pliki MIDI zespolami od a do z, Joe Dassin
    Maria Mrukot. Kosmetologia. Receptariusz, Hollywood Beauty Secrets, Kosmetologia, różne wybrane recepty
    Maria Ossowska - Ethos rycerski i jego odmiany - opracowanie, STUDIA, Antropologia kulturowa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rodi314.opx.pl
  • Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.

    Designed By Royalty-Free.Org