 |
   |
|
 |
Marek Dobecki - Zapewnienie jakości analliz chemicznych, Przedmioty ścisłe, Chemia, Chemia Analityczna
|
aaaaCzęsto usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.aaaa
[ Pobierz całość w formacie PDF ] ZAPEWNIENIE JAKOŚCI ANALIZ CHEMICZNYCH Poradnik dla laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej pod redakcją dr. Marka Dobeckiego Wydanie trzecie uzupełnione i poprawione Wydanie publikacji dofinansował Komitet Badań Naukowych Autorzy: IMP Łódź: dr Marek Dobecki, mgr Henryk Skalski, prof. dr hab. Marek Jakubowski PZH Warszawa: prof. dr hab. Jan K. Ludwicki, dr Kazimiera Ćwiek-Ludwicka, dr Katarzyna Góralczyk, mgr Jerzy Kozłowski IŻŻ Warszawa: dr med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. Halina Kunachowicz, dr Grażyna Okolska, mgr Wojciech Kłys Wydanie pierwsze — 1997 r., drugie — 1998 r. Redaktor prowadzący: Teresa Starzyńska Projekt okładki: Ida Kuśmierczyk Skład: Wydawnictwo „Biblioteka”, Mateusz Poradecki e-mail: mateusz_p@eranet.pl, tel./faks (42) 715 05 63 Copyright by © Instytut Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi, 2004 ISBN 83-88261-14-2 Wydawca: Oficyna Wydawnicza Instytutu Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera 90-950 Łódź, ul. Św. Teresy 8 Rozpowszechnianie książek: tel. /faks: (42) 63 14 719 e-mail: ow@imp.lodz.pl, http://www.imp.lodz.pl SPIS TREŚCI PRZEDMOWA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 1. KRYTERIA DZIAŁANIA LABORATORIÓW BADAWCZYCH . . . . . . . 7 1.1. Organizacja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 1.2. Polityka jakości. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 1.3. System jakości . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 .1.3.1. Audit wewnętrzny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 .1.3.2. Przegląd zarządzania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 .1.3.3. Działania korygujące . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 .1.3.4. Działania zapobiegawcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 .1.3.5. Nadzorowanie niezgodnych z wymaganiami badań. . . . . . . . . . 11 1.4. Współpraca z klientem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 .1.4.1. Podwykonawstwo badań . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 1.5. Zakupy usług i dostaw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 1.6. Personel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 1.7. Pomieszczenia i środowisko. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 1.8. Wyposażenie pomiarowe i badawcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 .1.8.1. Przyrządy pomiarowe i systemy komputerowe . . . . . . . . . . . . 18 .1.8.2. Naczynia pomiarowe. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 .1.8.3. Spójność pomiarowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 .1.8.4. Sprzęt pomocniczy i materiały pomocnicze. . . . . . . . . . . . . . 20 .1.8.5. Dokumentowanie wyposażenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 1.9. Metody badań i ich walidacja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 1.10. Pobieranie próbek i postępowanie z próbkami . . . . . . . . . . . . . . 25 .1.10.1. Pobieranie próbek do badań. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 .1.10.2. Przyjmowanie próbek do badań w laboratorium . . . . . . . . . . 27 1.11. Zapewnienie jakości wyników badań. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 1.12. Zapisy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 1.13. Sprawozdanie z badań . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 1.14. Akredytacja laboratorium . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 2. STATYSTYKA MATEMATYCZNA W ANALIZIE CHEMICZNEJ . . . . . 35 2.1. Charakterystyka zbiorowości generalnej i próbnej . . . . . . . . . . . . 35 2.1.1. Miary położenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 2.1.2. Miary rozproszenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 2.2. Błędy w analizie chemicznej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 2.2.1. Błędy przypadkowe, systematyczne, względne i bezwzględne. . . . . 41 2.2.2. Precyzja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 2.3. Szacowanie wyników analizy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 2.3.1. Przedział ufności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 2.3.2. Kryterium dopuszczalnej różnicy między wynikami analiz . . . . . . 50 2.4. Hipotezy i testy statystyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53 2.4.1. Porównanie dwóch wariancji lub jej pochodnych. . . . . . . . . . . 55 2.4.2. Porównywanie dwóch średnich (poprawności dwóch metod) . . . . 56 2.4.3. Porównanie różnic par wyników . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 2.4.4. Wykrywanie błędów grubych. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59 2.5. Statystyka zależności liniowej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 2.5.1. Parametry zależności liniowej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 2.5.2. Szacowanie parametrów zależności liniowej . . . . . . . . . . . . . 61 2.5.3. Ocena funkcji liniowej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64 2.5.4. Korelacja liniowa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64 2.5.5. Wykrywanie błędów systematycznych . . . . . . . . . . . . . . . . 66 2.6. Charakteryzacja metody analitycznej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68 2.6.1. Zakres roboczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68 2.6.2. Liniowość. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 2.6.3. Selektywność i specyficzność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 2.6.4. Granica wykrywalności. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 2.6.5. Granica oznaczania ilościowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 2.6.6. Czułość. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 2.6.7. Poprawność i obciążenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 2.6.8. Powtarzalność i odtwarzalność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 2.7. Sterowanie jakością badań . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 2.7.1. Sterowanie wewnętrzne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81 2.7.2. Sterowanie zewnętrzne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95 2.8. Szacowanie niepewności wyniku pomiaru . . . . . . . . . . . . . . . . 96 2.8.1. Budżet niepewności pomiaru w laboratorium analitycznym . . . . . 99 2.9. Terminy i definicje (8, 15, 20, 21, 23, 24, 28) . . . . . . . . . . . . . . . . 106 PIŚMIENNICTWO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113 ZAŁĄCZNIKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 TABLICE STATYSTYCZNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137 PRZEDMOWA Oddajemy w ręce P. T. Czytelników kolejne, trzecie już wydanie poradnika, który spotkał się z tak życzliwym przyjęciem odbiorców. Poradnik początkowo przeznaczony dla laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej trafił również do laboratoriów innych organizacji, stając się pomocnym narzędziem w rozwiązywaniu problemów związanych z wdrażaniem postanowień właściwej normy europejskiej, odnoszącej się do kompetencji laboratoriów. Formalnym potwierdzeniem tych kompetencji jest akredytacja. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej i potrzeba uzyskania odpowiednich dowodów kompetencji sprawia, że polskie laboratoria badawcze, zwłaszcza w dziedzinie urzędowych badań żywności (akredytacja obowiązkowa zgodnie Dyrektywą Rady 93/99 EWG), podejmują szybkie działania w kierunku spełnienia narzuconych wymagań. W obecnym wydaniu poradnika poprawionym i uzupełnionym położono szczególny nacisk na przedstawienie różnych rozwiązań w zakresie walidacji metod analitycznych, sterowania jakością procesów analitycznych, szacowania niepewności pomiaru analitycznego. Poradnik, podobnie jak poprzednie wydania, nie zawiera szerszych podstaw teoretycznych, związanych ze stosowaniem różnych technik analitycznych i metod analizy statystycznej. Czytelnik zainteresowany pogłębieniem swojej wiedzy w tych dziedzinach może skorzystać z odpowiedniego fachowego piśmiennictwa, dostępnego na rynku wydawniczym. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl
|
|
 |
Odnośniki
Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.Marek Ludwicki 2 automatyka i robotyka, Studia, Automatyka i robotykaMarek-Ruka Marianna - Rehabilitacja społeczna, PSYCHOLOGIA, psychologia rozwojowa i osobowości, psychologia społecznaMarek Szczepaniec - Makroekonomia, Szkoła wykłady, MakroekonomiaMarek kk, prawo, karne, karne zmiany - projekty uzasadnienia 2014 i 2015Marek Bernacki - Stanisław Vincenz – Czesław Miłosz kręgi wzajemnej fascynacji i inspiracji, Teoria literaturyMarek-Szweda-194515-grH, MBM PWr W10, II stopień, badania elementów i zespołów maszynMarek Piwko Outsourcing elementem zarzdzania ryzykiem w banku2-[ www.potrzebujegotowki.pl ], Ściągi i wypracowaniaMarek Kozłowski- Ekonomia moralności- jak praca nad sobą tworzy wartość, ♦SECRET garden ♦, ●Filozofia, ►RóżneMAREK ANNEUSZ LUKAN - WOJNA DOMOWA, Dokumenty. Hasło - Krzaczki, Autorzy starożytniMarek Tulliusz Cyceron - Listy, WIEDZA O KULTURZE, Historyczne teksty źródłowe
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plniecoinny.xlx.pl
|
|
|
 |
Często usiłujemy ukryć nasze uczucia przed tymi, którzy powinni je poznać.
|
|
|
|